Kesäkuu 2022 | Siirtohinnoittelu

AFRY

AFRY, yksi Euroopan johtavista suunnittelu- ja konsultointiyhtiöistä, vauhdittaa muutosta kohti kestävää yhteiskuntaa kehittämällä kestäviä ratkaisuja tuleville sukupolville ympäri maailmaa. Yrityksen 17 000 omistautunutta asiantuntijaa 75 maassa vastaavat ratkaisuillaan globaaleihin megatrendeihin, kuten teollisuuden digitalisaatioon, energiamarkkinoiden murrokseen, biotalouteen ja kaupungistumiseen. Yhtiön liikevaihto on noin 2 miljardia euroa. Alder & Soundin kanssa yhteistyötä on tehty vuodesta 2013 lähtien.

Monialainen ja -kansallinen suunnittelu- ja asiantuntijakonserni jakautuu kuuteen liiketoimintadivisioonaan, jotka operoivat ympäri maailmaa. Globaali liiketoiminta vaatii paljon tietoa ja osaamista paitsi liiketoiminnan aloilta, myös siirtohinnoittelun ja kohdemaiden verotuksen osalta. Aiemmin jokainen kohdemaa hallinnoi omia veroasioitaan itsenäisesti, mutta vuonna 2013 AFRY päätti keskittää verohallintansa konsernitasolle.

“Halusimme tehostaa konserniyhtiöiden sisäistä seurantaa ja harmonisoida veroasioiden hoitamisen. Halusimme varmistaa, että noudatamme kaikkien toimintamaiden lainsäädäntöä ja viranomaiskäytänteitä. Lisäksi osaamisen keskittäminen mahdollisti sisäisten prosessien merkittävän tehostamisen. Tällöin perustettiin konsernin vero-osasto ja lähdimme etsimään siirtohinnoittelun kumppania. Alder & Sound vastasi kokonaisvaltaisesti tarpeisiimme ja on kyennyt muuttumaan meidän mukanamme”, AFRYn verojohtaja Kimmo Aro kertoo.

Alder & Sound on meille kokonaisvaltaisesti match, ollaan oltu tyytyväisiä puolin ja toisin.

AFRYn maailma on nopeatempoinen ja asiakkaiden tarpeisiin täytyy kyetä reagoimaan ilman viivettä. Tällöin myös kumppanimme tulee olla ketterä, että pysyy mukana yrityksen vauhdissa. “Ketteryys on meille erityisen oleellinen juttu. Isompien toimijoiden kanssa törmää usein turhaankin byrokratiaan tai sisäisiin prosesseihin, jotka eivät lisää arvoa asiakkaan näkökulmasta. Alder & Soundilla ollaan hyvin ketteriä ja nopeita reagoimaan”, Aro kehuu.

Alder & Soundin kanssa yhteinen matka on jatkunut pian vuosikymmenen ajan. AFRY on ulkoistanut kumppanilleen noin 30 suurimman yhtiönsä siirtohinnoitteludokumentaation vuosittaisen laadinnan, ja Alder & Soundin veroasiantuntijat toimivat myös yrityksen sparrauskumppanina, kun vero-osasto suunnittelee konsernin verotukseen liittyviä uusia prosesseja ja niiden tulevaisuutta. Kummallakin yrityksellä on myös omat ulkoiset verkostot ulkomailla, ja eksoottisemmissa maakombinaatioissa mietitään yhdessä, kumman kontakteja kussakin kohdemaassa käytetään.

“Jos tiivistetään AFRYN tax management -filosofia niin se on, että me maksamme verot oikein: oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan ja oikeassa määrässä. Emme tee aggressiivista verosuunnittelua millään tavalla vaan lähdemme siitä, että kaikki menee oikein heti päivästä yksi lähtien eikä aikaa mene myöhemmin korjailuun ja sakkojen maksamiseen. Paukut on haluttu laittaa etukäteissuunnitteluun”, Aro kertoo.

Siirtohinnoitteludokumentaation ulkoistuksen ansiosta meidän tiimin aikaa vapautuu verotuksen kokonaisvaltaisempaan hallintaan.

Oma vero-organisaatio on tietoisesti päätetty pitää AFRYssa mahdollisimman pienenä. Ulkoinen kumppani mahdollistaa tämän hienosti: “Meillä ei ole tiimissä siiloja eikä mitään tiettyä aihepiiriä ole dedikoitu kellekään. Meidän ajattelutapaan ei sovi se, että olisi vain siirtohinnoittelun tekijä. Ulkoistaminen vapauttaa meidän tiimin ajan verotuksen kokonaisvaltaisempaan tarkasteluun”, Aro kuvailee.

“Alderilla on hyvä ymmärrys meidän konsernista. Meidän ei tarvitse koko ajan olla kertomassa ketä me olemme ja mitä me teemme, vaan me voimme keskittyä keskustelemaan käsillä olevasta asiasta saman tien. Pitkät työsuhteet molemmin puolin mahdollistavat sen, että tunnemme toisemme hyvin. Jos palveluntarjoajalla olisi suuri vaihtuvuus, ulkoistus ei toimisi”, Aro pohtii.

Yhteistyötä voisi kuvailla jopa poikkeuksellisen läheiseksi. Voidaan puhua asioista hyvin suoraan ja luottamuksella.

Tiivis yhteistyö on johtanut syvään molemminpuoliseen ymmärrykseen ja kunnioitukseen. Kun jotain uutta tulee eteen, on Aron helppo ottaa puhelin käteen ja soittaa Alderin Henri Beckerille. Ja puhelin soi usein. ”Jos ei jutella joka päivä, niin ainakin joka viikko ollaan yhteydessä”, Aro naurahtaa.

“Alderilla on fiksu ja hyvä paketti, joka sopii meille erittäin hyvin. Koska Alder on myös meidän sparrauspartneri prosessien kehityshankkeissa, meille on muodostunut hyvin intiimi bisnessuhde. He ymmärtävät myös hiljaisia taustavaikuttimia, joita ei olla kirjoitettu ylös”, Aro kuvailee. “Pitkä yhteistyömme tiivistyy siihen, että se aidosti toimii.”

Asiakkuudesta vastaava Henri Becker myötäilee Kimmon kokemuksia yhteistyöstä AFRYn, oman toimialansa johtavan toimijan ja globaalin edelläkävijän, kanssa. Henri kuvaa pitkäaikaisen ja syvän yhteistyösuhteen yhtiön kanssa olevan huikea näköalapaikka toimialaan sekä globaaleihin megatrendeihin.

”On ollut upeaa nähdä AFRYn vero-osaston rakentuminen ja prosessien kehittyminen vuosien varrella. Kimmon ammatillinen osaaminen sekä henkilökohtaiset ominaisuudet tekevät yhteistyöstä helppoja ja erityisen mielekästä”, Henri summaa hymyillen ja jatkaa: ”Rehellisyys, avoimuus ja ratkaisukeskeisyys ovat aina olleet yhteisen toimintamme kulmakiviä. AFRYn kanssa toimiminen on ilo ja etuoikeus!”

 

Haastattelun toteutti kesäkuussa 2022 viestintätoimisto Aava & Bang.
Kuva: Mats Wiklund, Shutterstock


Siirtohinnoitteluun erikoistunut tiimimme auttaa asiakkaitamme kasvamaan ja kansainvälistymään, suunnittelemaan ja menestymään, hallitsemaan riskejä ja kommunikoimaan sekä hoitamaan tehokkaasti siirtohinnoitteluun liittyvät pakolliset velvollisuudet. Yhdessä globaalin yhteistyökumppaniverkostomme kanssa varmistamme, että asiakkaamme voivat keskittyä rajat ylittävään liiketoimintaansa ilman ylimääräisiä huolia, tarpeettomia riskejä tai kohtuutonta hallinnollista vaivaa. Samalla pidämme huolen, että käytössä on kulloiseenkin tilanteeseen sopiva, tehokas ja tarkoituksenmukainen sisäinen toimintamalli.

Miten me voisimme olla sinulle avuksi? Tutustu palveluihimme.

Haluamme olla asiakkaidemme kumppani, luotettu neuvonantaja kaikissa tärkeissä kysymyksissä. Muodostamme toimeksiantotiimit aina asiakkaan yksilöllisiä tarpeita vastaavasti, joten käytössäsi on sinulle nimetyn yhteyshenkilön kautta koko kattava palvelutarjontamme sekä globaali yhteistyökumppaniverkostomme.

Referensse­jämme

Jaa tämä Somessa:

Tilaa A&S-uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä tietoa ajankohtaisista aiheista ja tapahtumakutsumme suoraan sähköpostiisi.

Kerättyjä tunnistetietoja käytetään ainoastaan viestinnällisiin tarkoituksiin. Voit koska tahansa muuttaa tilausasetuksia tai peruuttaa uutiskirjeen.