Joulukuu 2021 | Siirtohinnoittelu

YIT Group

YIT on suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen hankekehittäjä ja rakennusyhtiö. Heidän tavoitteenaan on luoda parempia elinympäristöjä asiakkailleen kehittämällä ja rakentamalla toimivia koteja kestävään asumiseen, julkisia ja kaupallisia rakennuksia tulevaisuuden tarpeisiin sekä infrastruktuuria ihmisten, yritysten ja yhteiskunnan sujuvampaan liikkumiseen. YIT toimii kymmenessä maassa työllistäen 7 400 henkilöä. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 noin 3,1 Mrd.€.

YIT:n ja Alder & Soundin (A&S) yhteistyö alkoi vuonna 2011, kun konserni tarvitsi kumppania siirtohinnoitteludokumentaation tekemiseen. Suurimpana suomalaisena ja merkittävänä pohjoiseurooppalaisena rakennusyhtiönä YIT:llä on liiketoimintoja kymmenessä maassa, minkä johdosta konsernin verojohtajan päivät ovat kiireisiä. Sujuva yhteistyö onkin tuonut tarvittua apuvoimaa dokumentoinnista huolehtimiseen.

“A&S tekee meille siirtohinnoitteludokumentoinnin ylläpidon jatkuvana palveluna (TP|BackOffice), mikä vapauttaa omaa työaikaamme pakollisesta jatkuvasta dokumentaatiosta juuri meidän ydinosaamiseemme”, YIT:n verojohtaja Santeri Kääriäinen kertoo. “He ovat meille palvelutarjoomaltaan juuri sopiva kumppani”, hän kertoo.

 Dokumentaation ylläpito jatkuvana palveluna (TP|BackOffice) vapauttaa omaa työaikaamme.

“Siirtohinnoittelun dokumentointivelvoite koostuu koko konsernia koskevista tiedoista, yksittäistä yritystä koskevista tiedoista sekä maakohtaisesti raportoitavista tiedoista. Laajan konsernin siirtohinnoitteludokumentaatio vie siis paljon aikaa, nopeasti arvioituna ainakin yhden työntekijän resurssin”, arvioi Kääriäinen, jonka työpöydällä ovat koko monikansallisen konsernin kaikki veroasiat.

Kääriäinen itse on toiminut YIT:n verojohtajana vuodesta 2018. Siirtohinnoittelukumppanin vaihtaminen ei tässä taitekohdassakaan käynyt edes mielessä. “Luonnollisesti jatkoimme yhteistyötä A&S:n kanssa. Yhteistyömme on hyvää ja saamme heiltä juuri sen mitä toivommekin”, verojohtaja toteaa.

Alder & Sound on meille ulkoinen resurssi, joka on helposti ja joustavasti saatavilla, kun tarve tulee.

Nopeasti toimiva keskusteluyhteys on yhteistyössä tärkeää, sillä siirtohinnoittelukysymykset voivat pahimmillaan olla kansainvälisen konsernin kasvun hidasteena. YIT onkin tarvittaessa yhteydessä A&S:n asiantuntijoihin myös muissa kansainväliseen verotukseen liittyvissä asioissa, muun muassa tytäryhtiöiden perustamisen tiimoilta. “A&S auttaa meitä kansainvälisen verotuksen jatkuvasti uudistuvien vaatimusten kanssa. He seuraavat hankkeita aktiivisesti, ja näistä usein keskustellaan tiimin kanssa yhdessä.”

“Ulkoinen erikoistiimi on meille resurssi, joka on helposti ja joustavasti saatavilla. Yhteistyö on sujuvaa ja yhteyden pitäminen toimii nopeasti. Tämän ansiosta meidän ei ole tarvinnut rekrytoida siirtohinnoittelun dokumentoijaa”, Kääriäinen tiivistää hyvin toimivan yhteistyön. “Lisäksi A&S:n uutiskirjeestä löytyy usein mielenkiintoisia aiheita, joista saan eväitä omaankin työhöni”, Kääriäinen kiittää.

”Yhteistyömme YIT:n kanssa alkoi jo vuonna 2011, kun konserniin oltiin perustamassa sisäistä verofunktiota. Olemme tuosta asti olleet tiiviisti mukana rakentamassa toimivia siirtohinnoittelumalleja ja auttamassa pakollisten compliance-velvoitteiden, kuten siirtohinnoitteludokumentaation laatimisen, hoitamisessa”, kertoo asiakkuudesta vastaava osakas Petteri Rapo.

”Toimivan yhteistyön kulmakivenä on avoin ja mutkaton keskusteluyhteys. Santeri arvostettuna ja erittäin kokeneena verojohtajana pitää ihailtavalla tehokkuudella ja pragmaattisuudella langat käsissään, jolloin meille jää jopa korostetun helppo rooli tarjota tarvittaessa syvällisempää asiantuntemusta ja resursseja tueksi. Saamme säännöllisten keskustelujen aikana myös itse arvokasta tietoa kansainvälisten konsernien tarpeista sekä palautetta omasta onnistumisestamme näihin tarpeisiin vastaamisessa.”

Haastattelun toteutti joulukuussa 2021 viestintätoimisto Aava & Bang.
Kuva: Harri Hykkö, Shutterstock


Siirtohinnoitteluun erikoistunut tiimimme auttaa asiakkaitamme kasvamaan ja kansainvälistymään, suunnittelemaan ja menestymään, hallitsemaan riskejä ja kommunikoimaan sekä hoitamaan tehokkaasti siirtohinnoitteluun liittyvät pakolliset velvollisuudet. Yhdessä globaalin yhteistyökumppaniverkostomme kanssa varmistamme, että asiakkaamme voivat keskittyä rajat ylittävään liiketoimintaansa ilman ylimääräisiä huolia, tarpeettomia riskejä tai kohtuutonta hallinnollista vaivaa. Samalla pidämme huolen, että käytössä on kulloiseenkin tilanteeseen sopiva, tehokas ja tarkoituksenmukainen sisäinen toimintamalli.

Miten me voisimme olla sinulle avuksi? Tutustu palveluihimme.

Haluamme olla asiakkaidemme kumppani, luotettu neuvonantaja kaikissa tärkeissä kysymyksissä. Muodostamme toimeksiantotiimit aina asiakkaan yksilöllisiä tarpeita vastaavasti, joten käytössäsi on sinulle nimetyn yhteyshenkilön kautta koko kattava palvelutarjontamme sekä globaali yhteistyökumppaniverkostomme.

Referensse­jämme

Jaa tämä Somessa:

Tilaa A&S-uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä tietoa ajankohtaisista aiheista ja tapahtumakutsumme suoraan sähköpostiisi.

Kerättyjä tunnistetietoja käytetään ainoastaan viestinnällisiin tarkoituksiin. Voit koska tahansa muuttaa tilausasetuksia tai peruuttaa uutiskirjeen.